Mleko owsiane Inka – nie tylko do kawy!

Mleko owsiane inka, czyli produkt wysokiej jakości w niskiej cenie! to napój roślinny, stanowiący alternatywę dla naturalnego mleka. Sprawdzi się w wielu zastosowaniach, dla wegan, osób uczulonych na laktozę i białko mleka krowiego oraz wszystkich, którzy  chcą wprowadzić do swojego menu zdrową odmianę. Jak wykorzystać można napój owsiany w swojej kuchni?

Dlaczego warto sięgnąć po owsianą alternatywę mleka?

Owsiane Inka to napój o pysznym, delikatnym smaku i prostym składzie, bogaty w witaminy i wapń. Mleko owsiane produkowane jest z ziarna owsa, bez dodatku cukru. Produkt jest naturalnie pozbawiony laktozy, za to stanowi bogate źródło  niezbędnych minerałów, witamin z grupy B, a także witaminy A, D i E. Zawiera również antyoksydanty, opóźniające procesy starzeniowe organizmu i ma zbawienny wpływ na cerę.

Napój owsiany Inka może zastąpić mleko, albo jedynie stanowić element urozmaicający dietę. Ze względu na swój przyjemny, neutralny smak, napoje owsiane są chętnie spożywane również przez dzieci. Można je pić na ciepło i na zimno, dodać do dziecięcej kaszki lub przygotować aromatyczne kakao. Dzięki dużej zawartości wapnia, napój owsiany stanowi dobry zamiennik dostarczających tego pierwiastka produktów nabiałowych.

Co przygotować z mleka owsianego Inka?

Napój owsiany Inka nadaje się jako baza do owsianki. Będzie również świetnie komponować się z poranną kawą, niezależnie od tego, czy będzie to zbożowa Inka, czy kawa naturalna. Jednak na bazie napoju owsianego przygotować można znacznie więcej.

Z powodzeniem zastąpi on mleko w naleśnikach i ciastach. Budyń na mleku owsianym wyjdzie naprawdę pyszny i prawdopodobnie nikt nie zauważy różnicy. Napój owsiany Inka nadaje się również jako dodatek do koktajli owocowych oraz wszelkiego rodzaju smoothie. A może pyszny, zdrowy pudding  z nasion chia z mlekiem owsianym i owocami? Wystarczy, że do 200 ml napoju owsianego wsypiemy 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej. Mieszamy i czekamy, aż zacznie gęstnieć. Przygotowujemy ulubione sezonowe owoce. W pucharkach naprzemiennie układamy po łyżce puddingu i owoców. W krótkim czasie efektowny, kolorowy deser jest gotowy. Tak  wykorzystane mleko owsiane docenią nawet najwięksi sceptycy roślinnych zamienników mleka.